När jag inte stickar…

Hörrni, är det något jag riktigt älskar, så är det att gå upp sådär tidigt på söndagsmorgnar och sätta mig och handarbeta. Egentligen avskyr jag söndagar över lag -jag har ofta ångest över att en ny vecka börjar. Men just att få unna sig att handarbeta direkt på morgonen är en fantastisk känsla!

När jag inte stickar eller broderar, syr jag. Just nu håller jag på att sy dockor och vise dekorativa föremål som jag har på mitt årstidsbord i klassrummet. I waldorfskolan har vi, i vart klassrum, ett årstidsbord som vi dekorerar efter årets lopp. Just i klass 1 som jag har, tycker jag det är fint att fortfarande ha mycket dockor och andra figurer. Dessa blandar jag upp med tyger, stenar, blommor och en vacker månadsbild.
Sedan första snön kom har Kung Vinter stått så ståtligt på bordet och härskat över det kalla, vita landskapet. Men nu börjar han få konkurrens!

Kanske har ni läst Olles Skidfärd, en bok av Elsa Beskow?
I denna beskrivs iallafall hur Olle en dag åker ut på sina nya skidor och stöter på Farbror Rimfrost som i sin tur tar med Olle till Kung Vinter. Gumman Tö kommer susande förbi med sin kvast i högsta hugg och med en näsa som rinner och nyser och de hjälps alla åt att schasa bort henne -ty hon ska inte komma riktigt ännu! Men allt vartefter vintermånaderna går, blir Gumman Tö allt mer ihärdig och jobbar på hårt med att slaska bort snön. Barnen ropar ut i skogen: ”Gumman Tö, Gumman Tö, låt bli att slaska bort vår snö!”
Till sist hjälper det inte vad som än ropas ut. Gumman Tö slaskar bort all snö, och när våren väl kommer -då Prinsessan Vår äntligen kommer farande, visar det sig att allt slit som Gumman Tö haft, bara var en förberedelse för Prinsessan Vårs skull. Och en dag när barnen är ute i skogen ser dom Gumman Tö stå i diket och vinka till Prinsessan Vår, och hon har ett nytt, rent förkläde på sig och all hennes snuva är som bortblåst.
Så är hon ganska snäll ändå.

De senaste dagarna har jag jobbat med just Gumman Tö. Dockan är en Waldorfdocka som jag gjort från grunden. Eftersom detta inte kommer vara en lekdocka, utan en ren ”prydnad” har jag byggt upp huvudet och satt det på en träfot. Därefter har jag klätt dockan med blus och kjol. Förklädet kommer jag att byta ut mot ett i vårens färger, när den tiden väl är här. Kappan med hättan har fått en tyckknapp, så det är avtagbar. Till det har Gumman Tö fått sitt enda arbetsredskap -en kvast som jag bundit ihop med ståltråd. Jag ska också göra ett par skor i färgat bivax som jag fäster på träfoten.

Själva dockans grund består utav ull som jag nåltovat, och som jag klätt med en tunn, hudfärgad bomullstrikå. Själva ansiktets linjer formar jag under trikån med mattvarp för ögon-, nack- och haklinjer. Håret är gjort utav ett tunt yllegarn.
Hela dockan är sydd enligt konstens alla regler för hur en waldorfdocka tillverkas.

Gumman Tö, Gumman Tö, låt bli att slaska bort vår snö!DSC02859 DSC02860 DSC02861

About sofialindblom

Hej och hjärtligt välkomna till min sida! Detta är en blogg för alla er som älskar handarbete, stickning i synnerhet. Jag är en 24-årig tjej, bosatt i Stockholm som har stickning/virkning och framförallt garn som en utav mina bästa sysselsättningar. För detta handarbete är verkligen så mycket mer än bara en hobby -det är en hel värld som finns där ute och jag hoppas kunna öppna just dina ögon för denna otroliga värld!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *